2013. március 3., vasárnap

Lelesz rövid bemutatása



Neve az ősi magyar Lelu személynévből ered. Egyes források, mint a szentlélek faluját mutatják be és szerintük a neve is a lél vagy lélek névre vezethető vissza.
Lelesz a Bodrogköznek egyik legnagyobb és egyben legősibb települése. A régészeti leletek tanúsága szerint területe a kőkorszak óta folyamatosan lakott. Első írott nyomát 1132-ből II. Béla király idejéből találjuk. Boleszló Váci püspök 1180-ban Leleszen premontrei prépostságot alapított. . A király által kibocsátott leleszi alapítólevél fontos nyelvemlékünk. Az apátság a 13. századtól 1567-ig hiteles hely, ahonnan számos fontos oklevelet kelteztek. 1241-ben elpusztították a tatárok, azonban rövidesen helyreállították és továbbra is uradalmi központ maradt. A mohácsi vész utáni években a község és a prépostság között erős viszálykodás volt, amely évszázadokon át tartott. A XVI. Század elején a prépostságot kifosztották, és ekkor várszerűen erősítették meg. Az első világháború végéig a leleszi birtok a jászói prépostság tartozéka lett. A premontreiek rendkívül értékes levéltárát, amely több mint száz régi okiratot őriz gyakran vándoroltatták. II. Rákóczi Ferenc Munkácsra, majd II. József 1802-ben Budára szállíttatta, - az utóbbi időben egy része Jászóra került.
Petőfi 1847-ben járt ezen a vidéken. A vékonypénzű költő a „roppant barátklastrom”-ot tréfásan „nagyszerű „disznó-hizlaló hely”-nek nevezi, célozván arra, hogy milyen jót lehetett enni a paplakban...
   Lelesznek jelenleg 1870 túlnyomórészt magyar nemzetiségű lakosa van. Több üzlettel, orvosi rendelővel, patikával, postahivatallal, katolikus és református parókiával rendelkezik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése